Pozdrawiam
Arti
Aparaty szczęścia nie dają...
Electrical engineers do it with less resistance ;)
kerad napisał/a:Czy ktoś już odzyskiwał dane po awarii dysku w NAS i z jakim skutkiem?
Aparaty szczęścia nie dają...
Co też potwierdzam, ale Qnapa testowałem zanim mi to powiedziałeś.skaarj napisał/a:Zbynio a mówiłem, że Synology nie QNAP ;)
Trzymacie RAWy w archiwum? Cały urobek z kart, czy tylko te po selekcji? Ja kasuję jak skończę folder, zostają tylko wynikowe JPG.Arti napisał/a:Ciągle powiększająca się ilość danych, zdjęć, filmów zaczyna przerastać pojemność dysków.
*ist DS | K20D + D-BG2 + O-ME53 | K-5 II + D-BG4 + O-ME53
Samyang 8/3.5 | DA 21/3.2 | DA 35/2.4 | DA 50/1.8 | Tamron 90/2.8 | Metz 48 AF-1
ME-Super + Winder ME II | M 28/2.8 | K 50/1.4 | Metz 32 Z-2
CytatTrzymacie RAWy w archiwum?
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
Samyang 8/3.5 | DA 21/3.2 | DA 35/2.4 | DA 50/1.8 | Tamron 90/2.8 | Metz 48 AF-1
Ona jest dla mnie taka, nie oznacza, że innym też.bbartlomiej napisał/a:w FreeNAS/TrueNAS uznałeś za wadę i bez sensu?
Ryszard napisał/a:Często do nich wracasz? Obrabiasz na nowo, bo inna koncepcja - czy raczej nowa, lepsza technicznie wołarka? Albo wcale, ot po prostu archiwum "na wszelki"?
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
Wygląda spoko.Enzo napisał/a:Po odsianiu rzeczy zbędnych uzbierało się tego około 4TB (RAW+jpg) od 2006 roku, więc tragedii nie ma.
ZrozumiałeZbynio napisał/a:Ona jest dla mnie taka, nie oznacza, że innym też.
Wszystko co napisałem jest subiektywne.![]()
no nie wiem...Zbynio napisał/a:Dyski komputerowe są przystosowane do codziennych startów i zatrzymań, serwerowe już nie.
Dla mnie ma, duże. Integracja systemu plików i zarządzania woluminami/raid w jednym to świetna sprawa. Dużo trudniej o pomyłkę, jest o wiele bardziej elastyczne, zapewnia kompresję i deduplikację jeśli potrzebujemy, dużo łatwiej to wszystko replikować, robić kopie zapasowe (snapshoty na wszystkim!). To są rzeczy ważne jak się samemu buduje NAS.Zbynio napisał/a:Tak nawiasem, czy przy naszych potrzebach magazynowania swoich prac ma to jakieś znaczenie?
O to to!Zbynio napisał/a:Róbmy kopie zapasowe i będzie spoko.![]()
Są trzy poziomy licencji na 6 dysków, na 12 dysków i bez ograniczeń ilości. Ważne, że płacisz raz. Ma to swoje dobre strony. Masz dużo danych kupujesz wersję bez limitu i dodatkowo potrzebujesz robić kopie zapasowe na osobnym serwerze, to dokupujesz wersję najtańszą. Taka kombinacja jest najbezpieczniejsza dla naszych plików tyle, że nieco zwiększa koszty. Do domu może wystarczyć licencja na 6 dysków (59 USD): 4 HDD na dane + 1 SSD na kontenery i dodatki, 1 SSD jako cache. Pendrive z systemem nie jest wliczany w pulę.bbartlomiej napisał/a:Dodanie dysku lub puli cache w Unraid jest dodatkowo płatne - wymaga droższej licencji.
Ryszard napisał/a:Trzymacie RAWy w archiwum?
Nie wszystko co się liczy jest policzalne i nie wszystko co policzalne się liczy.
Ryszard napisał/a:Trzymacie RAWy w archiwum? Cały urobek z kart, czy tylko te po selekcji? Ja kasuję jak skończę folder, zostają tylko wynikowe JPG.
Pozdrawiam
Arti