mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Paluszki/akumulatorki w chłodzie - co najdłużej?
Hej!

Będę instalować klapkę z czytnikiem czipów dla moich kotek. Klapka będzie instalowana w budynku nieocieplanym. Wkłada się do niej 6 paluszków.
I teraz pytanie - co będzie działać najdłużej przy niskich temperaturach? Może nawet ujemnych?

Baterie, czy akumulatorki?

A może w miarę łatwo można bramkę przystosować do zasilania stałego?

bakulik  Dołączył: 20 Kwi 2013
Najdłużej to zapewne baterie litowe, ale nie wiem, czy urządzenie jest do nich przystosowane i czy jest ekonomiczny sens ich używania w tym przypadku.

Akumulatorki wypadną najgorzej, do tego ich napięcie jest niższe niż baterii, przy sześciu sztukach będzie to 7,2 V vs. 9 V (zakładając szeregowe połączenie), więc urządzenie może w tym przypadku najszybciej przestać działać.

Ja mam w termometrze bezprzewodowym baterie alkaliczne, dwa paluszki AAA wytrzymują cały rok, czujka jest na balkonie, więc cały czas na zewnątrz, również na mrozie.

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
Może nie pomogę ale wtrącę swoje 0,04 zł (3 gr + inflacja). W zewnętrznym czujniku temperatury do stacji pogodowej stosuję akumulatorki Eneloop Lite, wg producenta specjalnie przystosowane od urządzeń o małym poborze prądu. Może u Ciebie też się sprawdzą?
Strona z opisem: https://www.hurt.com.pl/2...ter-p19581.html

bakulik napisał/a:
zapewne baterie litowe, ale nie wiem, czy urządzenie jest do nich przystosowane

W instrukcji jest napisane, że "baterie alkaliczne".

bakulik napisał/a:
Ja mam w termometrze bezprzewodowym baterie alkaliczne, dwa paluszki AAA wytrzymują cały rok, czujka jest na balkonie, więc cały czas na zewnątrz, również na mrozie.

E to lajcik... Bałam się, że np po 2-3 dniach już im się dramatycznie zmniejszy wydajność.

Ijon napisał/a:
W zewnętrznym czujniku temperatury do stacji pogodowej stosuję akumulatorki Eneloop Lite, wg producenta specjalnie przystosowane od urządzeń o małym poborze prądu.

Ooo! Niezłe...
Myślicie, że jest sposób, aby się dowiedzieć jaki jest chwilowy pobór prądu przy odczytywaniu chipa i zwolnieniu zamka? ;-)

Bo rozumiem, że jedną sprawą jest długośc działania, a inną sprawą jest "moc", którą potrafią generować...

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
mygosia napisał/a:
co będzie działać najdłużej przy niskich temperaturach? Może nawet ujemnych?
Jeśli to będą tylko tak niskie temperatury, że "może nawet ujemne", to alkaliczne spokojnie dadzą radę i nie ma co kombinować. Owszem, w okolicach zera czy przy lekkim minusie będą słabsze niż przy +20 stopniach, ale nie na tyle, żeby się przejmować. Im się zauważalnie pogarsza dopiero przy minus kilkunastu. Podobnie jak bakulik mam w radiowych termometrach na zewnątrz paluszki AAA i nawet raz w roku nie wymieniam.

RPM  Dołączył: 28 Lip 2010
https://www.panasonic-bat...ndrical-lithium

<<Wreszcie, ogniwa z serii Cylindrical Lithium zachowują swoją niezawodność w niezwykle szerokim zakresie temperatur pracy, od -40°C do +70°C. Wytrzymają każde warunki!>>

MCsubi  Dołączył: 27 Paź 2009
Baterie litowe mogą pracować do -40C i mają pojemność 3,5 AH, alkaliczne odpowiednio -20/ 2,5 AH, a akumulatorki 0 C /ok. 2 - 2,7 Ah. Można dostosować do zasilania 9V, w najgorszym razie wlutowując na krzyż przewód do koszyka na baterie.

Oki!
Będę testować :)

EE2  Dołączył: 01 Wrz 2022
Czy w budynku jest zasilanie z sieci? Bo jeśli tak to nie ma co się "czaić" tylko od razu dobrać zasilacz o odpowiednim napięciu (w tym przypadku 9V) i wydajności prądowej. Trzeba zmierzyć jaki maksymalnie prąd pobiera z sieci urządzenie i zasilacz dobrać z lekkim zapasem.

Prąd jest. Jak zamontuję, to pomyśle o tym.

Na razie zrobiłam plac ćwiczeń z pudła i drzwiczek i uczę koty wchodzenia i wychodzenia.... ;-)

Kocur  Dołączył: 04 Maj 2011
Znalazłem akumulatorki 1,5V:

https://www.hurt.com.pl/4...box-p19298.html

https://www.hurt.com.pl/a...iem-p18806.html

Czy ktoś z Was ich używa? Jak wypada porównanie z eneloop?

Nie łapię sensu tych akumulatorów - parametry w sumie jak eneloop, cena wyższa i do tego konieczność dokupienia dziwnej ładowarki do li-ion 1,5V?

badworm  Dołączył: 21 Lut 2009
Ijon napisał/a:
Może nie pomogę ale wtrącę swoje 0,04 zł (3 gr + inflacja). W zewnętrznym czujniku temperatury do stacji pogodowej stosuję akumulatorki Eneloop Lite, wg producenta specjalnie przystosowane od urządzeń o małym poborze prądu. Może u Ciebie też się sprawdzą?
Strona z opisem: https://www.hurt.com.pl/2...ter-p19581.html

Eneloopy i tym podobne zwierze to z definicji są przystosowane do urządzeń o małym poborze prądu, bo mają niskie samorozładowanie. U mnie dwie sztuki Eneloopów leżą w skanerze Uniden. Ostatni raz ładowałem je chyba kilka lat temu, a mimo to wciąż mają na tyle dużo energii, aby móc spokojnie w ramach testów odpalić skaner raz na 2-3 miesiące i przez chwilę posłuchać o czym kolejarze ze sobą rozmawiają. ;-)

Przeciwnie, z tych klasycznych białych eneloopów można było pociągnąć najwyższy prąd ze wszystkich ni-mh, dlatego przed erą lifepo4 były chętnie stosowane do wszelkich "udarowych" zastosowań.

MCsubi napisał/a:
Nie łapię sensu tych akumulatorów - parametry w sumie jak eneloop, cena wyższa i do tego konieczność dokupienia dziwnej ładowarki do li-ion 1,5V?

Niektóre urządzenia źle działają przy napięciu1,2V z ni-mh.
Od paru lat używam latarki z 18650 i gps z białymi eneloopami, ładowarkę mam uniwersalną.

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
Kocur napisał/a:
MCsubi napisał/a:

Niektóre urządzenia źle działają przy napięciu1,2V z ni-mh.
Od paru lat używam latarki z 18650 i gps z białymi eneloopami, ładowarkę mam uniwersalną.

Otóż to, fajnie, że ktoś to w końcu produkuje. Ja np. użerałem się z bateriami w krótkofalówkach (3xAAA), bo no akumulatorkach bardzo szybko uznawały, że koniec baterii i cześć. Podobnie stary GPS Garmina coś za szybko uznaje, że akumulatorki już puste. Niektóre urządzenia mają tak ustawiony próg napięcia przy którym ogłaszają koniec baterii, że praktycznie nie da się w nich korzystać z akumulatorków ni-mh.
3x1,2V a 3x1,5V to się już robi spora różnica.

Tylko ciekawe jak to działa? Obstawiam, że tam jest ogniwo fizycznie mniejszych rozmiarów + stabilizator napięcia który z 3,7V robi 1,5V z zabezpieczeniem przez nadmiernym rozładowaniem. I stąd też wymaganie odpowiedniej ładowarki co się z tym dogada.

--edit--
O, ktoś to przetestował i podzielił się wrażeniami: Test

Główny problem jaki w nich widzę, to absolutny brak możliwości oszacowania na ile jeszcze są naładowane. Czyli urządzenie działa pokazując pełną baterię w momentu aż się wyłączy i koniec.

Generic napisał/a:
O, ktoś to przetestował i podzielił się wrażeniami: Test

Dzięki i trochę mi wstyd że sam tego testu nie znalazłem.

Zatem jeśli problemem jest wadliwe działanie wskaźników naładowania, to tu jest jeszcze gorzej - bateria cały czas pełna i nagły zgon. Sensu tego nadal nie łapię. Akumulatorki 1,5V co parę lat się przewijają i jak dotąd zawsze znikają. Przy okazji coraz więcej urządzeń ma wbudowane własne ogniwa, więc pewnie i sens inwestycji w nową "chemię" jest zupełnie inny, niż 30 lat temu.

Przypomniałem sobie o mierniku, tam faktycznie napięcie jest istotne, więc akumulatorek zamiast 6 ogniw, jak w baterii, ma 7.

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
MCsubi napisał/a:
Zatem jeśli problemem jest wadliwe działanie wskaźników naładowania, to tu jest jeszcze gorzej - bateria cały czas pełna i nagły zgon. Sensu tego nadal nie łapię

Ale lepsze 8 godzin działania i nagły zgon niż urządzenie mówiące "pusta bateria" i się wyłączające po dwóch godzinach.
Jednak główny problem to brak jakiejkolwiek możliwości sprawdzenia stanu ich naładowania. Zawsze przed użyciem trzeba by wrzucić w ładowarkę, albo mieć pewność ile były używane i czy jeszcze się nadadzą.

zipzip  Dołączył: 06 Sty 2010
Generic napisał/a:
główny problem to brak jakiejkolwiek możliwości sprawdzenia stanu ich naładowania. Zawsze przed użyciem trzeba by wrzucić w ładowarkę, albo mieć pewność ile były używane i czy jeszcze się nadadzą.

Czyżbyś sugerował użycie ładowarki typu BC-xxxx lub innej o podobnych możliwościach? ładowanie, rozładowywanie, odświeżanie, testowanie pojemności
Pozdrowienia Krzysztof

Skocz do: