Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
Ijon robi zdjęcia - Ijon.info
Parowóz, widziałem parowóz!!!
bakulik napisał/a:zapewne baterie litowe, ale nie wiem, czy urządzenie jest do nich przystosowane
bakulik napisał/a:Ja mam w termometrze bezprzewodowym baterie alkaliczne, dwa paluszki AAA wytrzymują cały rok, czujka jest na balkonie, więc cały czas na zewnątrz, również na mrozie.
Ijon napisał/a:W zewnętrznym czujniku temperatury do stacji pogodowej stosuję akumulatorki Eneloop Lite, wg producenta specjalnie przystosowane od urządzeń o małym poborze prądu.
Jeśli to będą tylko tak niskie temperatury, że "może nawet ujemne", to alkaliczne spokojnie dadzą radę i nie ma co kombinować. Owszem, w okolicach zera czy przy lekkim minusie będą słabsze niż przy +20 stopniach, ale nie na tyle, żeby się przejmować. Im się zauważalnie pogarsza dopiero przy minus kilkunastu. Podobnie jak bakulik mam w radiowych termometrach na zewnątrz paluszki AAA i nawet raz w roku nie wymieniam.mygosia napisał/a:co będzie działać najdłużej przy niskich temperaturach? Może nawet ujemnych?
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
K-5iis + Bigma, K-30, K-X, K-R, P18-55, P50-200, P80-320, S70-300, T70-300, Trioplan 100/2.8 i sporo innych gratów.
Praktica EE2, Praktica MTL5, Praktisix IIA i Canon EOS300
Ijon napisał/a:Może nie pomogę ale wtrącę swoje 0,04 zł (3 gr + inflacja). W zewnętrznym czujniku temperatury do stacji pogodowej stosuję akumulatorki Eneloop Lite, wg producenta specjalnie przystosowane od urządzeń o małym poborze prądu. Może u Ciebie też się sprawdzą?
Strona z opisem: https://www.hurt.com.pl/2...ter-p19581.html
MCsubi napisał/a:Nie łapię sensu tych akumulatorów - parametry w sumie jak eneloop, cena wyższa i do tego konieczność dokupienia dziwnej ładowarki do li-ion 1,5V?
Kocur napisał/a:MCsubi napisał/a:Nie łapię sensu tych akumulatorów - parametry w sumie jak eneloop, cena wyższa i do tego konieczność dokupienia dziwnej ładowarki do li-ion 1,5V?
Niektóre urządzenia źle działają przy napięciu1,2V z ni-mh.
Od paru lat używam latarki z 18650 i gps z białymi eneloopami, ładowarkę mam uniwersalną.
Aparaty szczęścia nie dają...
Generic napisał/a:O, ktoś to przetestował i podzielił się wrażeniami: Test
MCsubi napisał/a:Zatem jeśli problemem jest wadliwe działanie wskaźników naładowania, to tu jest jeszcze gorzej - bateria cały czas pełna i nagły zgon. Sensu tego nadal nie łapię
Aparaty szczęścia nie dają...
Generic napisał/a:główny problem to brak jakiejkolwiek możliwości sprawdzenia stanu ich naładowania. Zawsze przed użyciem trzeba by wrzucić w ładowarkę, albo mieć pewność ile były używane i czy jeszcze się nadadzą.
Samozwańczy kustosz oddziału muzeum klubu użytkowników pentax@pl